Hoppa till sidans innehåll

Sällskapet på WIS årsmöte 2022

30 MAR 2022 15:34
Uppmjukningsövning på WIS årsmöte 2022
  • Uppdaterad: 30 MAR 2022 15:34

För första gången på några år kunde Westgöta Idrottshistoriska Sällskap ha ett fysiskt årsmöte vid stadgeenlig tidpunkt.

WIS årsmöte 2022 Roland Gustavsson

Sällskapets ordförande Roland Gustavsson hälsade representanterna från WIS alla sällskap/föreningar välkomna till ett mera traditionellt möte än de föregående. Han reflekterade över den första nedgången i antalet medlemmar någonsin i WIS historia, men orsaken är ju klar: pandemipåverkan. Fortsättningsvis är det ju viktigt att de olika sällskapen återaktiverar sig och på så vis återställer uppgångstrenden.

Som inledning var Roger Selmosson inbjuden att berätta om "Min proffsige far", Arne Selmosson.

Roger Selmosson WIS årsmöte 2022

Titeln på föredraget gavs en gång i tiden av en beställare av ett föredrag om italienproffset Arne Selmosson, Rogers far. 

Från en tid i Sverige som amatörfotbollspelare värvades Arne efter en del ekonomiska förhandlingsturer till Udinese Calcio från staden Udine i Italien. 

Roger Arne Selmosson WIS årsmöte 2022

Detta var en tid efter de olympiska spelen 1948 och VM i fotboll 1950, när svenska fotbollsspelare var eftersökta till en proffstillvaro i Italien och några andra länder. Bland de mest berömda var ju Gunnar Nordahl, Gunnar Gren och Nils Liedholm, som alla gick till Milan AC. Det var en dröm som blev verklighet för brandmannen från Götene och Jönköping.

Arne kom att bli mycket uppskattad i Italien, och när han senare kom som spelare och tränare till Skövde AIK, fick han anledning att återvända till Italien i sällskap med Arne Sandberg och Janne Åberg.

Roger Selmosson Jan Åberg WIS årsmöte 2022

Janne berättade med inlevelse hur Arne togs emot med jubel, när han kändes igen av gästerna på en restaurant, ett antal år efter att han lämnat Italien. Det var ett mäktigt idrottshistoriskt ögonblick.

Roger Selmosson Roland Gustavsson WIS årsmöte 2022

WIS ordförande Roland Gustavsson tackade Roger för denna framställning gällande Arne Selmosson, en av de stora italienproffsen i Sveriges idrottshistoria.

Årsmötet förlöpte utan några överraskningar. Roland Gustavsson återvaldes som ordförande för ett år. Årsavgiften kvarstår på 50:- kr./medlem även för år 2023. Ett par motioner rörande förändringar av betalningsproceduren gällande årsavgiften från föreningarna avslogs i enlighet med styrelsens förslag.

Efter årsmötets avslutande redogjorde Janne Åberg för arbetet med att skaffa en ny hemsidesleverantör efter att Riksidrottsförbundet slutar att förse sällskapen med en sådan 2022-12-31.

WIS kommer att upphandla en sådan och stå för alla kostnader. Arbetet med att överflytta materialet från RF-s sida till den nya måste dock de olika sällskapen bidraga själva med i mycket hög mån. 

Janne ska kontakta några sällskap med god hemsideskunskap för att starta upp arbetet. Ordförande Roland uppmanade alla att göra så mycket som möjligt för att avlasta WIS hemsidessamordnare Janne.

Skribent: Urban Brumm
E-post: This is a mailto link


 Sponsorer
First Hotel Billingehus

 

Skövde Hembygdsförening

 Besök sedan170710

Postadress:
Skövde Idrottshistoriska Sällskap
Stig Carlsson, Forslunds väg 2 A
541 53 Skövde

Kontakt:
Tel: +46705480181
E-post: carlssonstig@hotmail...

Se all info