Hoppa till sidans innehåll

Resmål - olympiska Barcelona del 2

06 AUG 2022 13:35
Heja Norge!
  • Uppdaterad: 06 AUG 2022 13:35

De olympiska handbollsturneringarna ägde rum i Granollers, en stad strax norr om Barcelona. Här spelar till vardags laget Fraikin BM Granollers i sportanläggningen Palau D'esports De Granollers. Laget kom under året 2021 - 22 tvåa i högsta spanska ligan efter Barcelona.

Ovan ses norska supportrar komma laddade för att beskåda det norska damlaget. Redan då var detta lag i världstoppen och kom tvåa i den olympiska turneringen efter Sydkorea. Som bekant kom det svenska herrlaget på samma placering efter OSS, Oberoende Staters Samvälde, resterna av det gamla Sovjetunionen.

Barcelona OS 1992 Las Ramblas

Gatan Las Ramblas inne i centrala Barcelona är världsberömd. Det är en gata med två bilgator och med en trädallé däremellan med ett antal kaféer och försäljningställen. Bland annat säljs (såldes?) här kanariefåglar, ibland av tveksam härkomst (lyssna på följande sång). Inför och under de olympiska spelen rensades gatan från prostitutionsverksamhet, men på måndagen efter spelens avslutande var ordningen återställd.

Barcelona Plca de Toros Monumental

Vid tiden för OS i Barcelona ägde tjurfäktningar ännu rum i Katalonien, regionen där Barcelona ligger. År 2010 förbjöd dock Kataloniens parlament tjurfäktningar från och med år 2012. Beslutet överklagades till Spanska parlamentet och förbudet togs bort år 2016. I Katalonien har inga tjurfäktningar ägt rum efter det att förbudet trädde i kraft år 2012.

Den stora tjurfäktningsarenan "Monumental" finns dock kvar och används till sportevenemang, rockkonserter och andra publikdragande evenemang, men för närvarande inte till tjurfäktningar. Regionen Katalonien verkar ha sina egna uppfattningar om denna spanska tradition, som i en del andra frågor genom tiderna.

Barcelona 1992 Parc Güell hus

Den förut omtalade arkitekten Antoni Gaudi fick i uppdrag av greve Eusebi Güell att bygga en park som en del av ett nytt bostadsområde i stadsdelen La Salut, som befinner sig i de norra, något högläntare delarna av Barcelona.

Barcelona Parc Güell hustak

Gaudis mycket speciella stil har vunnit mycket gillande världen runt och antalet besökande har sedan länge varit mycket högt.

Barcelona 1992 Parc Güell mosaikbänk

Hos Gaudi finner man inga räta vinklar, allt är mjukt och böljande. Likaså är hans utsmyckningar färgglada och har ofta moriska influenser.

Barcelona 1992 Picasso Maternidad

En annan världsberömd konstnär med rötter i Barcelona är Pablo Picasso. Ovan ses ett tidigt verk, La Maternidad, från år 1903, då han var inne i sin "blåa period". Bilden är köpt på Picassomuséet i stadens centrala delar. Hans konstnärliga uttryckssätt utvecklades från det traditionella till hans egna säregna stil, för vilken han är mest känd.

OS 1992 Barcelona Fermin Cacho Ruiz

Låt oss avsluta beskrivningen av Barcelona med den bejublade spanske OS-segraren Fermin Cacho Ruiz, vilken under friidrottens sista dag spurtade hem segern på 1500 m. Spanien gjorde mycket framgångsrika tävlingsresultat på de olympiska arenorna, tillika med mycket fina arrangemang.

OS Barcelona 1992 fans

Vid tävlingarnas slut vimlade det av belåtna spanska supportrar utanför arenan. De, och alla andra idrottsvänner, hade all anledning att var glada över de olympiska spelen i Barcelona år 1992 samt hur fint staden hade pyntats upp inför den stora supporter- och turistinvasionen. Barcelona har alltsedan 1992 utvecklats till en mycket fin turiststad. 

Detta kunde märkas år 2010, då EM i friidrott avgjordes på den olympiska arenan. Ett minne från dessa tävlingar är Emma Greens bästa tävling någonsin, då hon tog EM-silver i höjdhopp med det personliga bästaresultatet 201 cm efter den suveräna segraren Blanka Vlasic.

Skribent: Urban Brumm
E-post: This is a mailto link


 Sponsorer
First Hotel Billingehus

 

Skövde Hembygdsförening

 Besök sedan170710

Postadress:
Skövde Idrottshistoriska Sällskap
Stig Carlsson, Forslunds väg 2 A
541 53 Skövde

Kontakt:
Tel: +46705480181
E-post: carlssonstig@hotmail...

Se all info