Hoppa till sidans innehåll

Idrottens pionjärer i Skövde

13 NOV 2021 15:42
Grundarna av Skövde Skyttegille
  • Uppdaterad: 13 NOV 2021 15:42

Förutom gymnastikrörelsen var skarpskytterörelsen de ledande, för att inte säga de enda, idrottsföreteelserna i mitten av 1800-talet i Sverige. Skytterörelsen uppstod som en folkrörelse efter initiativ från välkända publicister som Viktor Rydberg och Lars-Johan Hierta. Den ville främja försvarsviljan och propagera för allmän värnplikt i likhet med modellen i Schweiz med en frivillig folkbeväpning. Publicisterna hade också frågor som allmän rösträtt och inrättandet av folkhögskolor på programmet.

Skarpskytterörelsen hade sina glansdagar som en folkrörelse under tiden 1860 - 1880, men efterföljdes av civila skytteförbund och vid denna tidpunkt grundades Skövde Skyttegille.

Skövde Skyttegille klubbmärke

Som synes grundades Gillet år 1883, detta i och med att den förutvarande "Sköfvde frivilliga skarpskytteförening" lades ned och ombildades till den nya skapelsen "Sköfvde skyttegille".

Se mer om Gillet här.

Vilka var då grundarna? Gillets förste ordförande var Carl Petter Zickerman, apotekare i Skövde, troligen en person med känsla för idéell verksamhet och organisationsförmåga.

Skövde Skyttegille C P Zickerman

Vad är då känt om honom? Kanske mycket, men Internet avslöjar inget, utom att han och hans hustru Hedvig fostrade en dotter och tre söner. Dottern verkade ta efter fadern, i det att hon anses vara grundaren av den svenska hembygdsrörelsen, en annan stor folkrörelse, som fortfarande står stark. Hennes namn var Emma Carolina Helena, men kallades för Lilli Zickerman.

All idrottsverksamhet kostar pengar. I många fall kan idéellt arbete åstadkomma mycket, men oftast behövs sponsorer, historiskt sett kanske som att en åkerbit skänks till en fotbollsklubb eller att idrottsföreningar får rabatter av olika slag. En skytterörelse kräver ju vapen, ammunition och en skjutbana, ingenting av det är gratis. 

En person som var mångårig styrelseledamot och välgörare i Gillet, och som år 1931 via sitt testamente donerade en stor summa pengar, var Daniel Theodor Egnell.

Skövde Skyttegille D Th Egnell

Förutom donationen till Skyttegillet fick Skövde stad på sin tid stora bidrag ur den Egnellska Stiftelsen för att införskaffa ett par ännu i dag framträdande konstverk i staden, nämligen Livets Brunn av Ivar Johansson (nu på Hertig Johans torg) samt Gyllen av Helge Johansson (nu i Kyrkoparken).

Var kom då pengarna från till dessa donationer? Jo, Egnell utvecklade bryggeriet Nordstjernan till ett av landets mest framträdande landsortsbryggerier.

Skövde Skyttegille Nordstiernan

Nu för tiden är bryggeriverksamheten nedlagd, men huset finns kvar i stadsbilden som ett fint exempel på det förra sekelskiftets tjusiga byggnadsstil.

I Tyskland, och även t. ex. i Finland, är än idag öltillverkare stora sponsorer till idrottsevenemang, och även om denna dryck inte räknas som en sportdryck, så har den internationellt stor betydelse för den kommersiella idrotten. Precis som i exemplet ovan. Dessutom påstår en del maratonlöpare att magen mår bättre av en lagom mängd öl efteråt...säger de i alla fall.

Skribent: Urban Brumm
E-post: This is a mailto link


 Sponsorer
First Hotel Billingehus

 

Skövde Hembygdsförening

 Besök sedan170710

Postadress:
Skövde Idrottshistoriska Sällskap
Stig Carlsson, Forslunds väg 2 A
541 53 Skövde

Kontakt:
Tel: +46705480181
E-post: carlssonstig@hotmail...

Se all info