Hoppa till sidans innehåll

Sommarutflykter 1

17 JUL 2021 17:21
Bildminnen från VM-tävlingar i Fri Idrott
  • Uppdaterad: 17 JUL 2021 17:21

De första VM-tävlingarna i Fri Idrott ägde rum i Helsingfors år 1983. Att förlägga dem till Olympiastadion i den finska huvudstaden var ett bevis på gott omdöme, då just friidrotten sedan mycket länge varit en finsk specialitet inom idrottsvärlden. Namn som Nurmi, Ritola och Virén minner om gamla idrottsstjärnor, och intresset vid denna tid var på topp i Finland.

Det var också en tid för kvinnor att visa sig i nya grenar och långdistanslöpning var på stark frammarsch. Den som mest bidrog till detta var norskan Grete Andersen-Waitz på bilden ovan, som vunnit t ex New York Marathon ett flertal gånger. Glädjen var stor hos många när hon fick toppa sin karriär med att vinna det första VM-guldet i grenen. 

Kjell-Erik Ståhl VM 1983 Marathon

Den förnämsta svenska prestationen under detta VM stod marathonlöparen Kjell-Erik Ståhl för, som ovan syns komma in i Olympiastadion på en tredjeplats, men på de allra sista metrarna innan mållinjen lade den dubble olympiske mästaren Waldemar Cierpinski, Östtyskland in en spurt, som gav honom bronsmedaljen alldeles före "Stålis". Det blev ett förnämligt svenskt rekord på dryga 2 timmar 10 minuter, ett rekord som slagits först på senare år och med hjälp av bättre utrustning och kanske metoder.

Patrik Sjöberg 1987 Rom

De andra VM-tävlingarna år 1987 ägde rum på Roms olympiska stadion. För svensk del blev de historiska då Patrik Sjöberg erövrade det första svenska VM-guldet. Ovan ses han förbereda sig inför tävlingen och på de efterkommande bilderna ses hans bild på storbildsskärmen, samtidigt som en av tvåorna i tävlingen, Hennadij Avdjejenko ska hoppa ett misslyckat hopp på 2.40 m. Patrik vann på 2,38 m och fick mottaga VM-guldet i tävlingarnas sista medaljutdelning i Romnattens mörker före Paklin och Avdjejenko på delad andra plats.

Patrik Sjöberg Rom 1

Patrik Sjöberg Rom 2

VM Fri Idrott 1995 Göteborg Michael Johnson

Även Sverige har fått äran att arrangera en VM-tävling, vilken år 1995 i Göteborg blev en stor succé med en värmebölja, som lät tala om sig runt om i världen. En av de största idrottsmännen var den dubbla vinnaren på 200 m och 400 m, Michael Johnson. Här ses han leda ett försöksheat och känns omedelbart igen på sin karakteristiska upprätta löpstil, vilken identifierar honom på långt håll.

Machado VM marathon 1995

Portugal var en av de ledande långdistansnationerna på 1980- och 90-talen. Den stora stjärnan var Rosa Mota, men efter henne kom marathonsegraren i detta VM, Manuela Machado. Här syns hon leda loppet på Göteborgs gator och hennes seger blev överlägsen, när hon ensam sprang in på Nya Ullevi för målgång.

Mats Wennlund VM 1995 Göteborg

Under detta hemma-VM blev den främsta svenska placeringen en femtplats i spjutfinalen, och den erövrades av Dag Wennlund. Han deltog ofta i VM-och OS-finaler och kom stadigt på en 7 - 8-plats, men i hans sista storinternationella tävling slog han sitt personbästa trots diverse skadekänningar under säsongen.

Det kommer ytterligare en betraktelse om VM-tävlingar i Fri Idrott och då med världsrekord och fantastiska svenska framgångar.

Skribent: Urban Brumm
Epost: This is a mailto link


 Sponsorer
First Hotel Billingehus

 

Skövde Hembygdsförening

 Besök sedan170710

Postadress:
Skövde Idrottshistoriska Sällskap
Stig Carlsson, Forslunds väg 2 A
541 53 Skövde

Kontakt:
Tel: +46705480181
E-post: carlssonstig@hotmail...

Se all info