Hoppa till sidans innehåll

Vernissagen på Stadsmuseets  fotbollsutställning

13 MAR 2022 16:12
Lördagen den 12 mars 2022 var det vernissage på Skövde Stadsmuseums utställning om fotboll
  • Uppdaterad: 13 MAR 2022 16:12

Stadsmuseets

utställning om fotboll Skövde Stadsmuseum fotbollsutställning (se här) består av föremål, gamla bilder, affischer och andra minnesföremål. En del av dem har museet lånat ihop från en extern källa, men en del berör lokal idrott. 

Utställning fotboll Skövde afischer

Ovan ses affisher med allmän fotbollsanknytning, som visar på det allmänna intresset för fotboll hos allmänheten.

För det lokala intresset kan särskilt nämnas ett bildspel med bilder på fotbollslag och fotbollsevenemang från tidigt 1900-tal. Särskilt intressant i bildspelet kan vara bilder på gamla miljöer, som för en nutida skövdebo kan kännas svåra att känna igen, men som säkert går att finna i bildarkiv.

En stor del av föremålen har hämtats från samlingarna som finns på

Skövde Idrottshistoriska museum.

Utställning fotboll kvallag 1970

Ovan ses några av deltagarna i Skövde AIK-s lag, som kvalade till Allsvenskan år 1970. De är från vänster Jörgen Danielsson, Dale Samuelsson, Janne Åberg och Bengt Larsson. Bakom dem syns Sällskapets sammanställning av Arne Selmosson, Italienproffset som tränade och spelade upp AIK från div. 4 till div. 2 samt en bild på spelarna i kvallaget tillsammans med deras dåvarande tränare Acke Eriksson.

På museum berättas oftast om gamla tider, och dagen till ära ställde några spelare från kvallaget år 1970 upp och berättade minnen från gamla fotbollstider.

Skövde Stadsmuseum kval SAIK 1970

I Stadsmuseets fascinerande miljö, bl. a. med bakgrund av interiören från det klassiska skövdekaféet Julihns Conditori, berättade "det gamla gänget" om sig själva, sina idrottskarriärer och den enorma skillnaden i träningsmetoder och -kvantiterer mellan då och nu. Ävenså diskuterades olika tränares metoder och taktikupplägg eller brist på sådana. När Selmos kom och tränade och spelade, hade han tagit med sig mycket av den italienska tränarmodellen, men han var tydligen också en god lagbyggare.

Skövde Stadsmuseum fotboll SAIK

Sällskapets ordförande "Stickan" Carlsson ställde några frågor för att få igång berättelserna, men det var ett lättpratat gäng, som mindes massor med detaljer om laget, seriesegern och kvalet. Det blev inte Allsvenskan, vilket mycket berodde på att lagets formtopp hade varit tidigare på säsongen. 

Åhörarna fick sig till livs många nya minnesbilder, även om flera redan hade egna sedan länge från detta hittills unika tillfälle i Skövdes fotbollshistoria.

Se även här Sällskapets berättelse om 50-årsminnet av kvalet.

Skribent: Urban Brumm
E-post: This is a mailto link


 Sponsorer
First Hotel Billingehus

 

Skövde Hembygdsförening

 Besök sedan170710

Postadress:
Skövde Idrottshistoriska Sällskap
Stig Carlsson, Forslunds väg 2 A
541 53 Skövde

Kontakt:
Tel: +46705480181
E-post: carlssonstig@hotmail...

Se all info