Hoppa till sidans innehåll

Svensk stavhoppsmästare

07 FEB 2021 16:43
I världseliten före Duplantis
  • Uppdaterad: 07 FEB 2021 16:43

I dessa tider förundras vi alla över den unge världsrekordhållaren i stavhopp Armando Duplantis. Svensk friidrott är ju inte särskilt van vid svenska världsrekordhållare. För ungefär 70 år sedan fanns det dock en svensk som tampades med de bästa av världens stavhoppare. Hans namn var Ragnar "Ragge" Lundberg. Medan "Mondo" har klarat fantastiska 6,18 m (när detta skrives) hoppade "Ragge" som högst svenskt rekord 4,46 m. Detta gjorde han år 1956, året då bilden nedan är tagen.

Ragge Lundberg

Skillnaden i höjd är ju förstås inte någon bra jämförelse på de bägge idrottsmännens kapacitet, då Ragge på sin tid dels var glad när han i början av sin karriär fick tag på några speciellt bra bambustavar och senare kunde utnyttja de stålstavar som utvecklades. De första glasfiberstavarna kom i bruk år 1962 och hade inte alls den böjbarhet som de nutida, vilka ger hopparna en god skjuts uppåt.

Bilden överst finns i

Skövde Idrottshistoriska Muséums

samlingar. Den ingår i ett verk som Allers veckotidning gav ut med bilder samt berättelser om olika idrottsmän. Verket är från 1940-talet, vilket kan utläsas genom att det inte nämner att Ragge erörade den olympiska bronsmedaljen i stavhopp år 1952 i Helsingfors och givetvis då ej heller hans högsta svenska rekordnotering. Att Ragge även något år blev silvermedaljör på Europamästerskapen på 110 m häck visar på en mycket allsidig idrottsman.

Skribent: Urban Brumm
E-post: This is a mailto link


 Sponsorer
First Hotel Billingehus

 

Skövde Hembygdsförening

 Besök sedan170710

Postadress:
Skövde Idrottshistoriska Sällskap
Stig Carlsson, Forslunds väg 2 A
541 53 Skövde

Kontakt:
Tel: +46705480181
E-post: carlssonstig@hotmail...

Se all info