Hoppa till sidans innehåll

Skövdekorpen

07 MAR 2021 18:52
Något om korporationsidrottens historia
  • Uppdaterad: 07 MAR 2021 18:52

Se gärna hemsidan

http://www.korpenskanehalland.se/korpens-historia.html

Korpen i Skövde går långt tillbaka i tiden. En gång i tiden hette riksorganisationen Svenska Korporationsidrottsförbundet, men år 1989 ändrades namnet till Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet. Namnet anger väl vad Korpen står för - motion i form av idrott och annan fysisk aktivitet. På bilden ovan visas en tallrik som illustrerar kampanjen "Cykla till friskvård". Den kampanjen drogs igång på 1970-talet, liksom kampanjen "Simma sommaren till mötes", vilken ses på denna bild.

En korporation i dessa sammanhang är en sammanslagning av människor, som jobbar på samma arbetsplats. På Wikipedia står det att

"De första korporationsidrottsklubbarna var regementenas  idrottsföreningar, bildade i slutet av 1800-talet. De första korpklubbarna bildades redan 1912. Personalgrupper och yrkeskårer bildade egna så kallade korporationsidrottsföreningar. Rörelsen började i yrkesgrupper med fysiskt krävande arbeten och spred sig snart även till andra."

Många är de deltagare i korptävlingar som lockats att bedriva någon slags idrottsaktivitet efter de allvarliga satsningarna i något fotbolls- eller handbolls- eller annat lag i det nationella seriesystemet. I Skövde har det ju dessutom förekommit korpspel i hockey-bockey, tennis, innebandy samt andra sporter. Historierna om dessa duster kan berättas än i dag. Har Du något minne från korpspel av något slag, kom gärna upp till

Skövde Idrottshistoriska Muséum

(när vi öppnat igen) eller kontakta e-postadressen nedan. Sådana historier passar synnerligen väl in på denna hemsida.

En sådan historia rör sig om när korpcupfinalen i fotboll spelades på hösten 1985. De bägge lagen från Kärnsjukhuset Skövde (KSS) möttes i finalen och självfallet var prestigen skyhög.

Det gröna och det vita KSS-laget möttes på fotbollsplanen i sänkan vid Karstorpssjön (där Gyllene Tider haft ett par konserter), varvid det gröna laget vann efter en hård och benbrottsfri korpmatch.

Skribent: Urban Brumm
E-post: This is a mailto link


 Sponsorer
First Hotel Billingehus

 

Skövde Hembygdsförening

 Besök sedan170710

Postadress:
Skövde Idrottshistoriska Sällskap
Stig Carlsson, Forslunds väg 2 A
541 53 Skövde

Kontakt:
Tel: +46705480181
E-post: carlssonstig@hotmail...

Se all info