Hoppa till sidans innehåll

Skövde Idrottsgala

09 JAN 2022 22:45
En betraktelse över Skövdes Idrottsgalor
  • Uppdaterad: 09 JAN 2022 22:45

Affisch Skövde Idrottsgala

Skövde Idrottshistoriska Muséum

finns en dokumentation över ett flertal idrottsgalor av de, som arrangerats sedan år 2006. Ovan ses ett exempel från en gala med några förnämliga pristagare inom Skövdeidrotten, en del senare även utsedda som framstående idrottsprofiler av Sällskapet.

Galorna arrangeras ju av Skövde kommun och ska belysa den idrott, som förkommer i staden, samt locka idrottsfolk till fortsatt arbete för att bibehålla och utveckla idrottens välgörande krafter i samhällslivet.

Och för att ge staden ett gott rykte.

Skövde Idrottsgala nomineringskommitté

Alla har ju kunnat nominera kandidater till att utses till Årets mottagare av priset i de många kategorierna. Ovan ses en av de tidigaste nomineringskommittéerna under arbete. Ordförande var ju Börje Weiler, en av grundarna och den förste ordföranden i Sällskapet, och han har som synes bjudit in kommittén till muséet som sammanträdeslokal. Övriga igenkända personer är ju Jan Larsson (SLA), Mimmi Oskarsson, Ann-Lis Frisk (Skövde HF), Bengt Säll (SN) och Solveig Sundeuist, de båda senaste mångåriga medlemmar i Sällskapet.

Under åren har samtliga vinnare i de olika kategorierna fått en kopia av ett särskilt pris framtaget enbart för att vara pris på Skövde Idrottsgala.

Skövde Idrottsgala pris Vitalis

Originalskulpturen Vitalis är av brons, den står utanför Arenan och är tillverkad år 2001 av Skultorpsskulptören Berndt Jutemar. Priserna är kopior av skulpturen gjorda i brons och originalet till kopiorna förvaras på Sällskapets muséum.

Konstnären gjorde en miniatyr i kalksten av en naturform, ett tredelat fruktämne från en kungsängslilja hämtat från hans trädgård. Liljan växer annars vild på  Kungsängen i Uppsala, därav namnet.

Skövde Idrottsgala kungsängslija

Här ses hur den vackra blomman av Kungsängsliljan ser ut, resultatet av det tidiga fruktämnet.

Skövde Idrottsgala Lennart Svensson

Det kanske förnämligaste priset, som delas ut varje år, är Hederspriset, där mottagaren gjort en livslång gärning för idrotten. Det första årets pris i denna kategori tilldelades Lennart Svensson, IF Hagen, vars stora gärningar för friidrotten i Skövde bäst ihågkoms som arrangör av HagenSpelen samt friidrottslandskamper på Södermalms IP. Läs mer här.

Läs även här.

Skövde Idrottsgala Berndt Jutemar Julia Auvinen

Här ses konstnären tillsammans med en pristagare i klassen "Årets unga ledare", Julia Auvinen. Julia och Berndt tillhörde samma klubb, Skultorps TK vid tillfället. Berndt var en av klubbens första instruktörer på 1970-talet och medverkade också mycket aktivt då Sällskapet bildades. Mottagare, pris och skapare på samma bild.

Slutligen måste Sällskapet skryta med följande pristtagare:

Skövde Idrottsgala Hederspris Solveig Sundequist

Initiativtagaren till Sällskapets grundande och nuvarande medlemmen Solveig Sundequist, tillika en av tillskyndarna till Idrottsgalans tillkomst, har även hon fått Idrottsgalans Hederspris. Det finns sannerligen fog för att säga, att när man fått pris på Skövde Idrottsgala, har man definitivt gjort bra ifrån sig.

Skribent: Urban Brumm
E-post: This is a mailto link


 Sponsorer
First Hotel Billingehus

 

Skövde Hembygdsförening

 Besök sedan170710

Postadress:
Skövde Idrottshistoriska Sällskap
Stig Carlsson, Forslunds väg 2 A
541 53 Skövde

Kontakt:
Tel: +46705480181
E-post: carlssonstig@hotmail...

Se all info