Hoppa till sidans innehåll

Skidreparationsväska

28 FEB 2021 18:21
Gamla tiders vallabuss
  • Uppdaterad: 28 FEB 2021 18:21

Idrotten i Skövde utvecklade sig i olika spår, som ofta samverkade till en enhet. Dels förekom det att ungdomar slog sig samman och bildade föreningar, dels uppstod idrottssammanslutningar på skolorna med deras gymnastiksalar, men en stor del kom från det militära livet, som ju sedan länge varit en dominerande kraft. 

Ovan syns en militär skidreparationsväska från 1930-talet. Sådana var vanliga och det finns exempel på olika årsmodeller från hela första delen av 1900-talet och även senare. Armémuseum i Stockholm redovisar några årsmodeller, och de kan även hittas på nätet utan svårighet.

Vad som ska finnas i en sådan väska beror ju på hur skidan är byggd samt bindningarnas och stavarnas konstruktion. Se här några gamla skidor, som finns på

Skövde Idrottshistoriska Muséum.

Användningen av skidor kommer ju från nödvändigheten av att transportera sig under vintern. I militära kretsar har det oftast historiskt varit en sanning att det går inte att bedriva krigsaktivitet under vintern. Detta motbevisades under krigsvintern 1939 - 40 då den finska armén framgångsrikt kunde motstå det sovjetiska angreppet med hjälp av skidburen trupp.

Funktionen hos en sådan här trupp är ju helt beroende på om skidorna fungerar. En skidreparationsväska var således den tidens motsvarighet till de välförsedda vallabussar, som de rikaste nationerna har råd med nu för tiden i världscups- och mästerskapstävlingar.

Även i stora delar av Sverige finns det ju ännu så länge snö, och den svenska armén har ju utbildat sina soldater i skidåkning i vissa delar av landet. De skidorna av trä gick länge under beteckningen "Vita blixten", eftersom de ofta var kamoflagemålade. Under den militära utbildningen i Skövde var dock inte alltid skidorna kamoflerade och skidåkningstekniken synnerligen varierande. Nedan syns en bild från vintern 1969 - 70 på P4-s övningsområde med delar av en trupp, som tjänstgör som observatörer under en vinterövning.

Vintern var kall, så det var åtminstone lättvallat.

Skribent: Urban Brumm
E-post: This is a mailto link


 Sponsorer
First Hotel Billingehus

 

Skövde Hembygdsförening

 Besök sedan170710

Postadress:
Skövde Idrottshistoriska Sällskap
Stig Carlsson, Forslunds väg 2 A
541 53 Skövde

Kontakt:
Tel: +46705480181
E-post: carlssonstig@hotmail...

Se all info