Hoppa till sidans innehåll

Simsportens utveckling i Skövde

05 FEB 2022 15:50
Redan på 1800-talet..
  • Uppdaterad: 05 FEB 2022 15:50

Under andra halvan av 1800-talet var det populärt att "dricka brunn" och den nystartade Skövde Vattenkuranstalt blev framgångsrik. "Som badort väljer jag Sköfde" skrev riksdagsman Henrik Schönbeck och då var det karbaden på vattenkuranstalten han syftade på. Tack vare järnvägens tillkomst år 1862 blev det ju möjligt för Skövde att benämnas "badort" för tillresande.

Skövde vattenkuranstalt i Boulognerskogen

Den 18 juni 1870 öppnade i Boulognerskogen i Skövde en vattenkuranstalt. Detta gjorde att Skövde upplevde en kort period som kurort. Kuranstalten grundades av Lars Georg Dovertie och var livligt frekventerad under 1870- och 1880-talen. Vattenkuranstalten används idag som kårhus och pub för studenter.

Nå, vattenkuranstalten var ju dock inte utgångspunkten för simkonstens utveckling. Som alla Skövdebor vet är ju staden inte belägen vid någon större vattensamling, varför simkonsten inte utvecklades förrän det nya badhuset byggdes.

Skövde badhus 1900 - 1971

Den 5 december år 1900 öppnades Skövde Badhus i korsningen av Kungsgatan - Badhusgatan, där det nu finns en kraftstation. Samtidigt stängdes ett gammalt badhus vid Mörke. Det nya badhuset hade en 10-metersbassäng och man kunde börja simma.

Det saknades dock fortfarande goda möjligheter för att kunna simma utomhus. Därför började man gräva en damm bredvid vattenkuranstalten i Boulognerskogen.

Boulognersjöns byggande i Skövde

Här ses röjningarna och de första markarbetena i Boulognerskogen för det som skulle bli Boulognersjön.

Boulognersjön i Skövde 2

När sjön stod färdig utrustades den med en simanläggning komplett med hopptorn som ses nedan.Simstadion Boulognersjön Skövde

Bilden är från år 1940, men redan dessförinnan, år 1934, bildades Skövde Simsällskap (se föreningspresentation här).

Skövde SS klubbmärke

Under 1960-talet började man bygga nya badhus i Sverige med 25- eller 50-metersbassänger. I Skövde tillkom det nya badhuset år 1971, då det gamla sedan år 1900 övergavs. Den byggnaden revs år 1975. Redan innan hade dock simmarna från Skövde SS etablerat sig i Sverigetoppen, exempelvis Yvonne Brage (se här) och Thomas Jonsson (se här).

Skövde Simstadion

Med den nya fina anläggningen var det dags att anordna internationella tävlingar, som t. ex. år 1975 då Europacupen i simhopp anordnades.

Europacup simhopp 1975 Skövde

Europacup simhopp år 1975 etikett

De stora svenska stjärnorna i simhopp på den tiden var ju Ulrika Knape och Agneta Henriksson. År 1969 vann Ulrika Europacupen, men på hemmaplan finns det inga noteringar om en sådan vinst. Hon var ju dock guld- och silvermedaljör i OS och dubbel europamästare närliggande år.

Ett annat stort arrangemang var Europamästerskapen i simning för juniorer år 1980.

Europamästerskap simning juniorer 1980 etikett

Från dessa mästerskap kan vi kanske minnas simmarna Hans Fredin och Anders Pettersson, som tog hem var sin guldmedalj samt även medaljörerna Agneta Eriksson och Anette Philipsson. I medaljligan kom Sverige på sjätte plats. Vann gjorde Östtyskland, som ju på den tiden använde sig av en del speciella träningsmetoder.

Med tillbyggnaderna, som bildar det som idag benämns Skövde Arena, finns det fortsatta goda möjligheter för att alla ska kunna lära sig få god vattenvana, simma och kanske även nå idrottsliga framgångar.

Bildmaterialet och mycken annan information till den här artikeln finns att studera på

Skövde Idrottshistoriska Muséum.

Skribent: Urban Brumm
E-post: This is a mailto link


 Sponsorer
First Hotel Billingehus

 

Skövde Hembygdsförening

 Besök sedan170710

Postadress:
Skövde Idrottshistoriska Sällskap
Stig Carlsson, Forslunds väg 2 A
541 53 Skövde

Kontakt:
Tel: +46705480181
E-post: carlssonstig@hotmail...

Se all info