Hoppa till sidans innehåll

Militär världsmästare på mc

11 APR 2021 11:43
Grundare av Arméns Lejon
  • Uppdaterad: 11 APR 2021 11:43

Det står Lennart på mc-overallen. Han tillhörde trängregementet T2 under ett antal år och han tävlade flitigt med sin mc. Framgångarna var stora och han vann Six Days tio gånger i olika länder och blev även militär världsmästare i enduro. Hans efternamn får Du reda på om Du besöker

Skövde Idrottshistoriska Muséum.

Inte nog med detta. Lennart har en logga framtill på mc-n. Tillsammans med en kollega, Björn Weissmann, skapade han en militär uppvisningsgrupp med mc-förare år 1982 (1983?), vilken fick namnet Arméns Lejon. Gruppen turnerade i Sverige, i många länder i Europa och år 1989 i USA.

Arméns Lejon

Gruppen ägnade sig åt avancerad mc-åkning, antingen i komplicerade formationer, i små grupper eller i rent individuella övningar med rent cirkusartade konststycken. Det kunde vara att köra upp på ett biltak när bilen åkte, hopp genom eldringar eller som nedan avancerade balansövningar.

Arméns Lejon balansakt

År 2001 hade Lejonen ett speciellt hyss för sig. Man hade tränat på att framföra mc-n sittandes baklänges på cykeln, och det utnyttjade man till att göra ett världsrekordförsök. Tanken var att köra 17,5 km från Varnhem till Hertig Johans Torg i Skövde med en trupp på 14 man sittandes baklänges på sina cyklar. Försöket lyckades, men det mest märkvärdiga var kanske att man fått polisens godkännande för detta eventuella avsteg från Vägtrafikförordningen.

Som mången annan militär verksamhet drabbades Lejonen av tidens besparingar och gruppen lades ned år 2009.

Skribent: Urban Brumm
E-post: This is a mailto link


 Sponsorer
First Hotel Billingehus

 

Skövde Hembygdsförening

 Besök sedan170710

Postadress:
Skövde Idrottshistoriska Sällskap
Stig Carlsson, Forslunds väg 2 A
541 53 Skövde

Kontakt:
Tel: +46705480181
E-post: carlssonstig@hotmail...

Se all info