Hoppa till sidans innehåll

Laguppställningshistorik

17 APR 2021 13:30
Se exempel på laguppställningar genom tiderna
  • Uppdaterad: 17 APR 2021 13:30

Alltsedan fotograferingskonsten uppfanns på 1800-talet har det funnits en ökande önskan att dokumentera personer och händelser. Från ännu äldre tider finns det bilder bevarade av kungligheter och av människor med goda ekonomiska tillgångar. I Amsterdam fanns det många rika borgare på 1600-talet. En av dem beställde en målning av sig själv och ett antal andra medlemmar ur borgerskapet.

Nattvakten

Frans Banning Cocq beställde målningen och står själv i mitten med ett rött gehäng över bröstet i centrum för sitt "lag". Målningen finns numera på Rijksmuseum i Amsterdam, den är känd som "Nattvakten", men dess riktiga namn är "Kapten Frans Banning Cocqs skyttekompani". Målningen gjordes på beställning av den mycket populäre målaren Rembrandt van Rijn. 

Grabbarna överst har ställt upp sig för att dokumentera Skövdes första fotbollslag. Bilden är tagen i september år 1907 och personerna har liksom holländarna borgerliga yrken som handelsbiträde, konditorarbetare, målare, korpral, ingenjör mm. Kostnaden för dokumentationen torde dock varit betydligt lägre än att leja in Rembrandt. Laget bildades ur IFK Skövdes medlemmar. För att få reda på spelarnas namn, kom och studera dem själva på

Skövde Idrottshistoriska Muséum.

I9 handboll

Fotbollen var ju en av de tidigaste lagidrotterna i Sverige, men i början av 1930-talet började handbollen bli intressant. Det fanns ju utomhushandboll, men först när det kom inomhushallar växte sporten. Inomhushallar fanns det ju främst på skolor samt på regementena. I Skövde startades den nuvarande starka handbollskulturen bland militära enheter och ovan ses ett lag från år 1930 - 31 bestående av furirer samt en korpral från I9, som senare blev P4. Är någon av dem bekant? Namnen finns på Muséet.

Dokumentationsintresset kom även att omfatta yngre spelare och nedan finns ett foto på Skövde AIK-s juniorlag år 1957.

SAIK juniorer 1957

Här finns framtida allsvenska spelare med samt andra välkända Skövdeprofiler. Om Du inte känner igen dem finns namnen givetvis på muséet.

Visserligen blev kameran alltmera var mans egendom, men merparten av idrottsdokumentationerna sköttes dock av lokaltidningarnas anställda fotografer. I Skövde rör det sig ju främst om Skövde Nyheters och SLA-s bildtagare. Dessa hade ju i grunden ett stort bildintresse och tillägnade sig med tiden en stor skicklighet att dels komma i läge för bra bilder samt dessutom släppa ifrån sig tekniskt goda alster. Några av SLA-s fotografer, Stig Dahlstrand, Rune Johansson och Roland Svensson har deponerat ett bildspel på muséet från olika sportevenemang och därifrån kommer en tämligen nytagen lagbild på Skövde KIK.

Skövde KIK

Man kan se att den traditionella lagbilden måhända förvandlats till action - likaså är den tekniska kvaliteten så mycket bättre numera när den digitala bildtekniken utvecklats till alltmera detaljrika och färgtilltalande bilder.

Men kollar man tillbaka på Rembrandts målningar var även han ytterligt detaljrik och hans färghantering mycket svåruppnåelig.

Skribent: Urban Brumm
E-post: This is a mailto link


 Sponsorer
First Hotel Billingehus

 

Skövde Hembygdsförening

 Besök sedan170710

Postadress:
Skövde Idrottshistoriska Sällskap
Stig Carlsson, Forslunds väg 2 A
541 53 Skövde

Kontakt:
Tel: +46705480181
E-post: carlssonstig@hotmail...

Se all info