Hoppa till sidans innehåll

Idrottspionjärer

21 FEB 2021 11:09
Starka sekelskiftespojkar
  • Uppdaterad: 21 FEB 2021 11:09

I slutet av 1800-talet började idrotten organisera sig i föreningar i Sverige. Detta ägde även rum inom bl. a. nykterhets-, arbetar- och frikyrkorörelsen. Ovanstående bild visar på en atletgrupp från år 1900. Sådana bilder var tämligen vanliga vid den tiden. Skövde Atlet och Idrottssällskap utvecklades med tiden till IFK Skövde.

Under det tidigare 1800-talet var annars gymnastik- och skytterörelserna dominerande. Dessa var oftast ämnade till att stärka det personliga välbefinnandet samt till den nationella förmågans konkurrenskraft. Denna inställning övergick alltmera i den tävlingsinriktade idrotten, vilket kom sig av, att den borgerliga inriktningen mot den icke tävlingsinriktade idrotten utmanades av arbetarklassens vana vid fysiskt arbete och intresse av maximalprestationer. Se Jens Ljunggrens bok "Den svenska idrottens historia".

Nederst på bilden syns några idrottsredskap i form av tyngdlyftningsstänger, hantlar samt vikter.

 

En sådan vikt finns på Skövde Idrottshistoriska Muséum.

Friidrottsgrenen viktkastning är en föregångare till dagens släggkastning. Viktkastning var en vanlig tävlingsform och har varit olympisk gren år 1904 i Saint Louis, USA och 1920 i Antwerpen. Då användes en 25,4-kilos-vikt (56 eng. pounds). Segerkasten var då 10,46 respektive 11,265 m.

Ta gärna med en badrumsvåg hemifrån upp till

Skövde Idrottshistoriska Muséum

och kolla hur mycket muséets vikt väger. Är den från tidigt 1900-tal eller av senare datum?

Redskapets vikt har nämligen ändrats under åren, då man senare använde en 15-kilos-vikt utomhus och en 18-kilos inomhus.

Ännu senare har ett sådant här redskap använts och är fortfarande en officiell tävlingsgren för ungdom och veteraner i Sverige. Nuförtiden skiljs inte på inomhus- och utomhustävlingar och vikten har standardiserats till 15,88 kilo. Likt många andra grenar finns den nu också för kvinnor.

Skribent: Urban Brumm
E-post: This is a mailto link


 Sponsorer
First Hotel Billingehus

 

Skövde Hembygdsförening

 Besök sedan170710

Postadress:
Skövde Idrottshistoriska Sällskap
Stig Carlsson, Forslunds väg 2 A
541 53 Skövde

Kontakt:
Tel: +46705480181
E-post: carlssonstig@hotmail...

Se all info