Hoppa till sidans innehåll

Idrottens kommersiella värde

27 MAR 2021 15:10
Idrotten möter filmkonsten
  • Uppdaterad: 27 MAR 2021 15:10

Bilden ovan är tagen år 1958 ungefär där Billingehus ligger idag. En ung indisk pojke med en pilbåge sammanförs med ett par bågskyttemästare från Skövde. Se berättelserna om Världsmästaren till vänster och den Svenska mästaren till höger.

Vem är då pojken och vad gör han där?

Chendru

Han heter Chendru och var filmstjärna. Han var en av huvudpersonerna i den svenska filmen "En djungelsaga", som sågs på biograferna år 1957. 

En djungelsaga affisch

Filmen anges som en dokumentärfilm, men regissören Arne Sucksorff nöjde sig inte med en enkel dokumentär skildring av muriafolket från Indien, han lade in en handling som även skildrade människornas kamp mot rovdjur i form av tigrar och leoparder. 

Arne Sucksdorff

Arne Sucksdorff hade år 1957 redan vunnit en Oscarsstatyett och kom senare att göra många filmer, bland andra "Pojken i trädet".

Varför då detta möte idrottsstjärnor - filmstjärna? Kanske finns det någon som var med om mötet på bilden ovan och kan berätta hur det kom sig, men är det inte så att det var det var en form av promovering av filmens premiär i Skövde samt andra ställen? Vad kan vara bätte reklam än ett möte med en pojke som jagar med pilbåge i verkligheten och idrottsstjärnor, som är mästare med detta redskap?

Chendru fiskjägare

Bilden ovan är tagen ur boken "Chendru får en tiger" av Astrid Bergman Sucksdorff, som var gift med filmens regissör vid dess skapande.

Astrid Bergman Sucksdorff

Parallellt med filmen gav fotografen Astrid ut ovannämnda bok och som synes var hon mycket aktiv i denna berättelse.

Chendru och tigern

Ovan ses bokens omslagssida. Den gavs ut på ett antal olika språk och tillsammans med filmen väckte den stort uppseende på sin tid med sin halvdokumentära historia och för sin tid fantastiska filmkvalitet.

Astrid Bergman Sucksdorff köpte in en egendom på vägen mellan Varnhem och Lerdala vid Flämsjöns strand och levde där under många år.

Ovanstående betraktelse visar på idrottens kommersiella värde, vilket varit känt under lång tid och märks av i ännu högre grad i våra dagar.

Skribent: Urban Brumm
E-post: This is a mailto link


 Sponsorer
First Hotel Billingehus

 

Skövde Hembygdsförening

 Besök sedan170710

Postadress:
Skövde Idrottshistoriska Sällskap
Stig Carlsson, Forslunds väg 2 A
541 53 Skövde

Kontakt:
Tel: +46705480181
E-post: carlssonstig@hotmail...

Se all info