Hoppa till sidans innehåll

Gunder Hägg i Allers

05 JUN 2021 12:42
Sveriges meste världsrekordinnehavare
  • Uppdaterad: 05 JUN 2021 12:42

Skövde Idrottshistoriska Sällskap har på sitt

Muséum

en uppsättning av Allers samlarserie av svenska idrottsstjärnor. I nummer 10 av tidningens veckoliga utgåva år 1950 kunde man ta del av en bild av Gunder Hägg försedd med stjärnans autograf. På baksidan av bilden kunde man läsa hela hans idrottsliga historia. Eftersom han år 1946 blev förklarad som icke amatör på livstid, tog den idrottsliga karriären då slut. Han och hans  främste konkurrent, Arne Andersson, hade tagit betalt för att springa och blev sålunda diskvalificerade. Vid den tiden fanns det inte någon professionell idrott i Sverige, så chansen till deltagande vid de olympiska spelen år 1948 var därmed försvunnen.

Gunder Hägg Vålådalen

Gunder var berömd för sitt lätta och vägvinnande löpsteg. Det hade inte formats av idrottsplatsernas hårda kolstybbsbanor utan av träning på skogsstigar och mjuka mossar hemma i Alviken i Jämtland samt mera sägenomsjunget i Vålådalen. 

Gunder Hägg Arne Andersson

Denna träning gjorde att Gunder under 2:a världskriget blev internationellt helt dominerande på sträckorna 1500 m till 5000 m. Under säsongen 1942 slog han otroliga 10 världsrekord, bl. a. vid loppet på bilden ovan, då han vann över Arne Andersson på distansen 1 engelsk mile, dvs. 1609 m. En världssensation var när han som förste man i världen sprang 5000 m under 14 minuter.

Under de kommande säsongerna åkte han bl a med en fraktbåt över Atlanten mitt under brinnande världskrig och en livshotande ubåtsfara till USA, för att där möta de bästa amerikanerna. De var, liksom Gunder, inte fulltränade, och kunde inte besegra den gästande svensken.

Dessutom blev konkurrensen hemmavid hårdare, främst genom Arne Andersson, men också så småningom av den kommande olympiske mästaren på 1500 i London år 1948 Lennart Strand. Trots detta noterade Gunder sina sista världsrekord på 1500 m år 1944 samt på en engelsk mil år 1945.

En kul frågesportfråga är vilken Gunders bästa tid på 1500 m var. Det ska sägas att löper man som svensk så snabbt idag, nosar man på en landslagsplats i Finnkampen.

Gunder Ingo Gösta Fåglum

När Sällskapet år 2012 gjorde en utflykt till Fåglummuséet i Vårgårda, stoltserade man där med ett foto från ett tillfälle, när tre svenska idrottsstjärnor möttes. Gunder, Ingo och Gösta Fåglum. Tre kungar, tre världsmästare eller världsrekordinnehavare och Gunder Hägg var den meste världsrekordinnehavaren.

Skribent: Urban Brumm
E-post: This is a mailto link


 Sponsorer
First Hotel Billingehus

 

Skövde Hembygdsförening

 Besök sedan170710

Postadress:
Skövde Idrottshistoriska Sällskap
Stig Carlsson, Forslunds väg 2 A
541 53 Skövde

Kontakt:
Tel: +46705480181
E-post: carlssonstig@hotmail...

Se all info