Hoppa till sidans innehåll

Fint besök av landslagsmålvakten Ronney Pettersson

09 OKT 2021 13:36
Ronney Pettersson besöker Sällskapets muséum
  • Uppdaterad: 09 OKT 2021 13:36

Ronney Pettersson var en gång en lovande juniormålvakt i IFK Skövde.

Ronney Pettersson VFF läger 1956

Här ses han på ett läger anordnat av Västergötlands Fotbollförbund år 1956, ett av de första  i Sverige för att inventera unga spelare, en verksamhet som fortsatt sedan dess. Ronney var också lägerkompis med Skövde AIK-s Börje Weiler, en av Sällskapets grundare samt dess förste ordförande.

Ronney Pettersson Nils Larsson Skövde IHS

Ronney hälsades välkommen till

Skövde Idrottshistoriska Muséum

av Nils Larsson, som bland annat omtalade, att de spelat ihop några matcher i ishockey på 1950-talet, vilket till Ronneys stora förvåning kunde förevisas i ett gammalt dokument.

Ronney Pettersson Janne Åberg Skövde IHS

Detta och annat studeras här av Ronney och målvaktskollegan Janne Åberg i Skövde AIK.

Ronney lämnade Skövde i slutet av 1950-talet och nästa klubbtillhörighet blev Djurgårdens IF. Ett av de stora åren för Ronney måste ha varit år 1966, då han dels blev Svensk Mästare med DIF och dels debuterade i Svenska landslaget i 1 - 1-matchen mot Jugoslavien. Ronney stod detta år i mål i den klassiska svenska segerlandskampen i Lissabon mot Portugal, den där Inge Danielsson debuterade med att göra två mål.

Ronney Pettersson Janne Åberg diskussion

Förvisso hade Ronney och Janne en del att dryfta, gamla målvakter emellan, men för oss andra är det gott att minnas en del andra händelser i Ronneys karriär. År 1966 spelade Sverige en vänskapslandskamp mot Brasilien, som vann med 3 - 2. Ove Kindvall gjorde två svenska mål, men Ronney fick bland andra kämpa mot världslirarna Gylmar, Gerson, Pelé, Tostao, Bellini, Jairzinho, Garrincha och Edu, alla världsmästare vid något tillfälle.

Ronney spelade i landslaget under perioden 1996 - 1970 och deltog i truppen vid världsmästerkapen i Mexiko år 1970 under Orvar Bergmarks ledning efter ett mycket lyckat kvalspel mot bl a Frankrike.

Ronney Pettersson Kjell-Åke Magnusson SIHS

En annan medlem av Sällskapet, Kjell-Åke Magnusson, har också minnen av Ronney från 1950-talet. Ronney var ju bjuden till verksamheter i Skövde och till muséet av gamla kompisar i form av en hemlig resa, så det var nog många gamla minnen, som kom tillbaka under överraskningen.

Ronney Pettersson K-G. Lööf gamla AIK-are

En annan gammal bekant är K-G. Lööf, ordförande i Gamla AIK-are, som påminde Ronney om händelser under pojklagstiden i Skövde.

Ronney Pettersson medaljer Rolf Wikström

Slutligen frågade Ronney efter några guldmedaljer från skol-SM i handboll, som han och barndomskompisen Rolf Wikström skänkt till muséet. Återseendets glädje riktigt syns på bilden.

Ronney med kompisgäng fortsatte därefter ut i Skövdemiljön på jakt efter fler minnen, eller åtminstone en god lunch på någon känd IFK-krog.

Skribent: Urban Brumm
E-post: This is a mailto link


 Sponsorer
First Hotel Billingehus

 

Skövde Hembygdsförening

 Besök sedan170710

Postadress:
Skövde Idrottshistoriska Sällskap
Stig Carlsson, Forslunds väg 2 A
541 53 Skövde

Kontakt:
Tel: +46705480181
E-post: carlssonstig@hotmail...

Se all info