Hoppa till sidans innehåll

En helg på Stadion

16 SEP 2021 15:19
Stockholms Stadion invigd inför Olympiaden 1912, fortfarande en härlig friidrottsarena
  • Skapad: 16 SEP 2021 15:19

Första helgen i september åkte cirka 40-talet idrottshistoriker från Västergötland i gemensam buss till Stockholms Stadion för att under två dagar beskåda Finnkampen i friidrott.

Stockholms Stadion

Ett soligt Stockholms Stadion hälsade välkommen till Finnkampen 2021.

Förutom seniorkampen fanns också en ungdomslandskamp och en landskamp i gång att ta del av, den senare ingick inte i själva Finnkampen resultatmässigt. Gång i Sverige tillhör inte Friidrottsförbundet, enligt uppgift endast ett land till i världen som har det så.

För första gången sedan pandemin slog till kunde tävlingarna ses av publik. Cirka 4500 åskådare fanns på plats, en knapp fjärdedel om det hade varit fullsatt. Men publiken var med på noterna med många applåder och pushande handklapp inför hopp och kast.

Överhuvudtaget var det en mycket vänlig, familjär stämning och positivt klimat både på läktarna och på innerplan bland de aktiva. Kanske berodde det på att den verkliga kampen aldrig infanns sig då de blågula vann överlägset både dam och herrkampen.

Finnkamp Ståhl Pettersson

Daniel Ståhl och Simon Pettersson, guld och silvermedaljörerna från OS i Tokyo.

Finn kamp Duplantis

Armand Duplantis, guldmedaljören i stav från OS.

Finnkampen inleddes med att den svenska OS-truppen tågade in och i spetsen gick våra medaljörer Daniel Ståhl, Armand Mondo Duplantis och Simon Pettersson plus alla de andra i truppen.

Redan då fick vi information om att Mondo inte skulle tävla. Det kändes lite tråkigt men Daniel Ståhl snurrade iväg diskusen över 69 meter så det var en bra ersättning.

Solen lyste hela helgen och det var verkligen en friidrottsfest båda dagarna. Många bra resultat som svenska rekord, finnkampsrekord, personliga rekord och säsongsbästa fick vi uppleva.

Finnkampen Bianca Salming

Bianca Salming, segrare i trekamp och trea i höjdhopp.

Andreas Almgren på 5000 meter, Carl Bergström 400 m häck, Thobias Montler längdhopp, Kim Amb spjut, Moa Hjelmer 200 m, Meraf Batha 10000 m, Khaddi Sagnia längd, Bianca Salming trekamp med flera hade konserverat sin form och bjöd på fin friidrott på hög nivå..

Finnkampen Börje Salming

Stolt pappa Börje på läktaren.

På läktaren fanns givetvis alla tränare/coucher som Vésteinn Hafsteinssson Daniel och Simons diskustränare, nyblivna förbundskaptenen Kajsa Bergquist och en intresserad pappa Börje Salming som följde sin dotter Bianca till seger i trekampen och tredjeplatsen i höjdhoppet.

Finnkampen Dag Malmquist

Dag Malmquist, reporter på Radiosporten.

På lördagskvällen träffade vi Dag Malmquist som är reporter på Radiosporten som berättade om sitt jobb där framförallt skidor och fotboll är ”hans” idrotter och ibland orientering. Tidigare refererade han också en hel del brottning. Uppväxt i Strängnäs och orienterade tillsamman med världsmästaren Jörgen Mårtensson i unga dar.

Nöjda västgötar
På måndagsmorgonen startade resan hemåt och det var glada och nöjda västgötahistoriker som vände åter till västergötland.

Tack till Westgöta Idrottshistoriska sällskap för en trevlig resa i idrottens tecken.

Stickan, en av resenärerna!

Skribent: Stickan Carlsson
E-post: This is a mailto link


 Sponsorer
First Hotel Billingehus

 

Skövde Hembygdsförening

 Besök sedan170710

Postadress:
Skövde Idrottshistoriska Sällskap
Stig Carlsson, Forslunds väg 2 A
541 53 Skövde

Kontakt:
Tel: +46705480181
E-post: carlssonstig@hotmail...

Se all info