Hoppa till sidans innehåll

Boken "Den femte OLYMPIADEN"

29 MAJ 2021 15:35
Carl Bonde, K3 IF, mottager lagerkransen som Olympisk Mästare år 1912
  • Uppdaterad: 29 MAJ 2021 15:35

Den femte olympiaden är sålunda den tidsperiod på fyra år, som börjar när de fjärde olympiska spelen avslutas och slutar i och med genomförandet av de femte olympiska spelen. Bokens huvudsakliga innehåll handlar dock om de tävlingar och uppvisningar, som ägde rum under de soliga dagarna i Stockholm år 1912. Boken är utgiven av den olympiska kommitténs medlemmar och är således mycket officiell. Den svenska olympiska kommitténs hedersordförande var kronprins Gustaf Adolf, vars autograf pryder inledningssidan.

Skövde Idrottshistoriska Museum

har ett exemplar av boken i sin ägo, vilken således är en stolthet för Sällskapet. 

Särskilt intressant är då presentationen av den olympiska guldmedaljören från Skövde, ryttaren Carl Bonde. Han erövrade guldet i disciplinen Prisridning, vilket är den moderna tidens dressyrridning med tillägget att ekipaget dessutom ska utföra hopp över tre hinder.

Carl Bonde OS 1912

Det var en total svensk dominans i denna gren, då även silver- och bronsmedaljörerna var svenskar.

De tre medaljörerna var guld till Carl Bonde på Emperor, silver till G. A. Boltenstern på Neptun och brons till H. von Blixen-Finecke på Maggie.

En annan framstående idrottskvinna var Greta Johansson. Hon var den första kvinnan i den olympiska historien att vinna guld i simhopp, 10 m. Hon är också Sverige första kvinnliga guldmedaljör i OS-historien.

OS-finalen, som ägde rum i Brunnsviken, lockade 13 deltagare, varvid tolv av dem var från Sverige. Greta vann enligt bokens referat helt överlägset. Ett par år efter OS-guldet emigrerade Greta till USA, gifte sig med en professionell simhoppare, även han från Sverige, och de startade tillsammans en simhopparskola i Kalifornien. Från denna skola kom USA att bli en världsdominant från och med OS 1920 och lång tid framöver. Greta blev invald i USA-s "Hall of Fame" för sina och makens insatser.

Ännu lever minnet av Sveriges bästa trestegshoppare, Christian Olsson, guldmedaljören från OS 2004 i Aten samt flerfaldig världsmästare. Inte så många minns kanske en tidigare svensk OS-guldmedaljör i grenen. Ovan på bilden syns guldmedaljören från OS 1912 Gustaf "Topsy" Lindblom längst till vänster. Inte nog med det, tvåan och trean var även de svenskar, nämligen Georg Åberg och Erik Almlöf. Inte undrapå att Sverige kom högt i sammanräkningen över olympiska medaljer detta OS.

Angående "Topsy" gjorde han sig känd för många svenskar i andra sammanhang efter idrottskarriären. Det åtagande han nog är mest känd för är att han drev musik- och jazzklubben "Nalen" på Regeringsgatan 74 i Stockholm mellan år 1934 - 1960. Charlie Norman, Alice Babs, Simon Brehm, Monica Zetterlund, "Dompan", Jan Johansson och de andra i den svenska jazzeliten har alla gjort bejublade framträdanden på denna klubb.

Ovanstående kan man läsa sig till i Olympiaboken från år 1912 samt komplettera med från diverse Internet-sidor, när man väl fångat händelserna år 1912.

En bok är många gånger ett hållbart historiskt dokument.

Skribent: Urban Brumm
E-post: This is a mailto link


 Sponsorer
First Hotel Billingehus

 

Skövde Hembygdsförening

 Besök sedan170710

Postadress:
Skövde Idrottshistoriska Sällskap
Stig Carlsson, Forslunds väg 2 A
541 53 Skövde

Kontakt:
Tel: +46705480181
E-post: carlssonstig@hotmail...

Se all info