Hoppa till sidans innehåll

Sporttecknare del 2

19 JUN 2021 12:55
Erik Hermanssons porträtt av skidkungen Sixten Jernberg.
  • Uppdaterad: 19 JUN 2021 12:55

Sixten Jernberg är urtypen för svenska skidkungar historiskt sett även med senare (och tidigare) tiders aktörer i åtanke. Ovanstående bild från år 1964 vittnar också om att Erik Hermansson kanske är den främste konstnären bland Sveriges sporttecknare.

Detta subjektiva påstående är öppet till bedömning efter studium av föregående artikel här på Skövde IHS hemsida "Sporttecknare del 1" samt nedanstående presentationer.

Börje Dorch Clay 1964

Börje Dorch föddes som skåning, men växte upp på Södermalm i Stockholm. Han var tecknare, journalist och författare. Sportsligt var han en duktig amatörboxare, varför många av hans tecknade alster kom att handla om boxningsvärlden. Eftersom han även var barndomskompis med "Nacka" Skoglund, skrev han även om dennes livsöde.

Börje Dorch Jack Dempsey

En tecknare med intresse för det idrottshistoriska ägnar sig ju gärna åt jämförelser med gångna tiders storheter. En av de största i boxningshistorien anser många experter Jack Dempsey vara. Tecknare Dorchs stil passar onekligen ihop med boxarens grovhuggna fysionomi.

Det är dock inte alltid lätt att sia om en löftesriks boxares framtid, vilket visas av följande omdöme.

Börje Dorch Clay

Nu för tiden anser många boxningsexperter att Mohammed Ali, tidigare benämnd med sitt "slavnamn" Cassius Clay, är den störste av dem alla. Och det sade han ju redan innan namnbytet. Frågan är om även tecknaren så småningom kom fram till samma värdering.

Tecknar-Lasse Sekularac

En av de mest stilrena tecknarna var Per Larsson, "Tecknar-Lasse". Han var född hälsingebo, men fann sin utkomst som tecknare på Aftonbladet under åren 1948 - 1984, främst då illustrerande personer ur sportens värld. Ovan ser vi ett porträtt av en rumänsk fotbollspelare, Sekularac, okänd nu men mycket karakteristiskt framställd.

Tecknar-Lasse Gordie Howe

Mest känd blev han för sina teckningar av hockeyhjältarna i NHL och flera av dem kom till Sverige och träffade Tecknar-Lasse personligen. I Hockey Hall of Fame i Toronto hänger en målning av Tecknar-Lasse bland alla bilder av kända hockeyprofiler. Ovan ses en av dessa föreställande den kanadensiske ishockeylegenden Gordie Howe.

Så då återkommer vi till Erik Hermansson. Här kommer ett par teckningar till, som väl beskriver hans teckningsstil samt berättarkonst.

Erik Hermansson Janne-Uffe

 

Hermansson Gren

Hermansson är kanske dock mest känd för den originalteckning i stort format som finns på "Nalen" i Stockholm. Den gamla olympiske trestegsmästaren "Topsy " Lindblom drev det stället när Sverige blev olympiska mästare i fotboll år 1948 i London. Hermansson tecknade av alla spelarna i laget i form av en stor väggprydnad och en kopia av denna finns på Degerfors fotbollsmuséum. Sällskapet besökte detta år 2009 och en redogörelse för muséet, kopian samt någon övrig Hermansson-teckning finns beskriven i referatet från besöket och kan ses på denna länk.

Teckningarna är alla kopierade ur tidskrifter, som förvaras på

Skövde Idrottshistoriska Museum. 

Har Du exempel på fler sporttecknare eller avvikande åsikter om Hermanssons position som den bäste, kontakta gärna nedanstående skribent.

Skribent: Urban Brumm
E-post: This is a mailto link


 Sponsorer
First Hotel Billingehus

 

Skövde Hembygdsförening

 Besök sedan170710

Postadress:
Skövde Idrottshistoriska Sällskap
Stig Carlsson, Forslunds väg 2 A
541 53 Skövde

Kontakt:
Tel: +46705480181
E-post: carlssonstig@hotmail...

Se all info