Hoppa till sidans innehåll

Sporttecknare del 1

12 JUN 2021 13:45
Konstnären Thord Lindbloms presentation av svenska idrottsstjärnor år 1955
  • Uppdaterad: 12 JUN 2021 13:45

Från 1930-talet och framåt fanns det några veckotidningar, som ägnade sig åt sportjournalistik i stor utsträckning. Där fanns Rekord Magasinet med sin avknoppning All Sport, båda utgivna av Edwin Ahlqvist, det fanns Se med viss del idrottsinnehåll, det fanns också Idrottsbladet, utgivet av Torsten Tegner. På

Skövde Idrottshistoriska Muséum

har vi ett antal årgångar av de förstnämnda tidningarna. Bildmaterialet var ju halvbra fotografier, men av högsta klass var ofta de teckningar, som sportintresserade konstnärer bidrog med. Ofta var dessa alster mycket populära bland läsarna.

Introduktionsbilden ovan är gjord av Thord Lindblom. Han bidrog till många förstasidesbilder i All Sport under många år och senare även till tidningen Buster.

Tecknar-Anders nätmusik 1955

En av de populäraste konstnärerna var Tecknar-Anders eller Anders Andersson, sedemera Andersö. Förutom de ovannämnda tidningarna anställdes han år 1957 av Svenska Dagbladet och kommenterade genom åren många samhällsföreteelser, däribland sport. Han tecknade från 24 olympiska spel, åtta fotbolls-VM och mycket mer därtill. Nedan ser vi när Ingo vann VM-titeln i tungviktsboxning år 1959 samt från kravallerna nere i Båstad, när Sverige skulle spela DC-match mot Rhodesia år 1968.

Tecknar Anders Ingo VM-titel

Tecknar -Anders Båstad 1968

En mycket flitig medarbetare i Rekord Magasinet och All Sport var Gustaf Strömberg, signaturen G S. Förutom sportteckningar tecknade han till en serie som kallades Jorden runt på 8 dagar, där Uno Asplund (Mr. Fogg) bidrog med texten.

Här ser vi dock ett par exempel på sportkommentering från Se och All Sport.

G S All Sport 1965 mot Västtyskland

GS All  Sport Vasaloppet 1966

Nu för tiden är vi ju vana vid videofilmer och snuttar på målsituationer och direktsända evenemang, där vi ser nästan allting. Att skildra ett förlopp, som t ex en fotbollsmatch, men i teckningar, är en stor konst. Den svenske föregångsmannen därvidlag var Charlie Bood. Förutom sport ritade han verklighetstrogna sprängskisser till kriminalreportage, teknikillustrationer i Teknik för alla, djurens värld i Naturens Under och bidrog med serier till Eugen Simitjovs science fiction-skapelse Allan Kämpe. 

Nedan beskriver han Fåglumbrödernas bedrifter i ett etapplopp år 1968 samt hur den brittiske hastighetsföraren Jim Clark omkom år 1968.

Charlie Bood  Fåglumbröderna

Tecknare Charlie Bood

Del 2 av denna presenation kommer att handla om tecknarna Börje Dorch, Tecknar-Lasse och Erik Hermansson.

Skribent: Urban Brumm
E-post: This is a mailto link


 Sponsorer
First Hotel Billingehus

 

Skövde Hembygdsförening

 Besök sedan170710

Postadress:
Skövde Idrottshistoriska Sällskap
Stig Carlsson, Forslunds väg 2 A
541 53 Skövde

Kontakt:
Tel: +46705480181
E-post: carlssonstig@hotmail...

Se all info