Hoppa till sidans innehåll

Sommarutflykter 6

21 AUG 2021 13:38
Marathonlöparna passerar Harbour Bridge i Sydney under OS år 2000
  • Uppdaterad: 21 AUG 2021 13:38

Ett olympiskt spel är inte bara ett stort antal tävlingar, dels koncentrerade till ett område, dels utspridda lite varstans, det är också fråga om ett speciellt tillfälle med ett speciellt folkliv.

OS 2000 Sydney park storbild

I Sydney hade man tillgång till platser i staden, som ovan en park, där man ställde upp ett antal matvagnar och en storbildsskärm för människor, som inte just då kunde bevista tävlingarna. En pick-nick med thai-käk på gräsmattan med OS-tävlingar på skärmen.

OS 2000 Sydney Olympic Park Homebush Bay

De flesta tävlingarna ägde rum i Sydney Olympic Park vid Homebush Bay någon mil väster om stadens centrum. Dit kom man lämpligvis med järnväg med dubbeldäckade vagnar på ca 40 minuter. Väl där möttes man av breda gator, massor av arenor och absolut fullknökat med folk som synes ovan.

Som hjälp kunde man då få en sådan här:

OS 2000 Sydney volontär

En volontär!

De fanns överallt och ledde oss på rätta vägar. De fick massor av beröm och levde upp som guider, underhållare och hjälpare i nöden. Det var varmt och vid något tillfälle yttrade sig en volontär sålunda, när han satt uppe på en tennisdomarstol och informerade de passerande folkmassorna:

"Till höger kommer ni till stora stadion, till vänster finns handbollen och rakt fram tennisbanorna. Om ni inte vet var ni är, och om ni kommit hit för andra gången, är ni troligen vilse. Har ni kommit hit för tredje gången, behöver ni säkerligen medicinsk hjälp (medical assistance)."

Allmänt garv från folkmassan.

Vi var där för andra gången.

OS 2000 Sydney pinförsäljare

En populär sysselsättning under många internationella tävlingar av olika slag är bytandet och försäljandet av "pins", nålar med klubbmärken eller från diverse arrangemang. Aktiviteten äger vanligtvis rum på en filt utmed någon vältrafikerad promenadled eller, som ovan, med hjälp av ett marknadsstånd.

OS 2000 Sydney den olympiska elden

När man fått hjälp med att komma till sin läktarplats, som ovan på den centrala olympiastadion, insåg man vilken väldig anhopning av idrottsentusiaster, som kommit hit. Evenemangets betydelse framgick även tydligt med hjälp av hur klart den olympiska elden flammade.

Låt oss även från detta OS se några tävlingsbilder.

OS 2000 Sydney bordtennis J-O Waldner

Här ser vi världsmästaren och den olympiske mästaren från OS år 1992 Jan-Ove Waldner spela olympisk bordtennisfinal. Detta OS blev en stor framgång för J-O, och resultatet denna gång blev en silvermedalj. Tidigare under dagen hade Jörgen Persson spelat bronsfinal, men även han blev besegrad.

OS Sydney 2000 Ljubomir Vranjes

Återigen nådde det svenska handbollslandslaget "Bengan Boys" en stor framgång, men som vanligt i OS blev det en silvermedalj. En av de mest framträdande spelarna var Ljubomir Vranjes, som ovan ses i en gruppspelsmatch mot Spanien. Den matchen slutade med en uddamålsvinst, men lagen möttes åter i semifinal, där den svenska segern blev mera överlägsen.

OS Sydney 2000 Talant Dujsjebajev

I det spanska laget spelade en man från Kirgizien. Han heter Talant Musjanbetovitj Dujsjebajev. Han har tröja nr. 10 i det spanska laget och är helt unik inom handbollsvärlden. Under sin karriär som spelare har han representerat fyra olika landslag. Han föddes i Sovjetstaten SSR Kirgizien och spelade för Sovjetunionens landslag till landets sammanbrott i början av 1990-talet. Under OS 1992 spelade han för OSS, Oberoende Staters Samvälde och blev då olympisk mästare efter att ha besegrat Sverige i finalen. Under tiden 1992 -1996 representerade han Ryssland, men blev spelklar för sitt fjärde landslag Spanien lagom till OS år 1996.

Hans betydelse för sina lag inses lätt eftersom han vid sekelskiftet utsågs till århundradets näst bäste spelare, efter Magnus Wislander.

OS 2000 Sydney marathon herrar

Så kom då spelens avslutningsdag och med den herrarnas marathonlopp. Man började loppet i Sydneys norra delar och kom efter ca 9 minuter till Harbour Bridge, som sammanbinder staden tvärsöver bukten. Efter invigningen för många år sedan har bron aldrig varit totalt avstängd för trafik förrän ett par dagat tidigare, då damernas marathonlopp löptes. Nu var det sålunda andra gången, och ett par löpare hade satsat hårt och löpt ifrån klungan med ca 100 m.

OS Sidney 2000 marathon herrar ledare

De båda löparna är nr. 1256 Tiyapo Maso från Botswana och nr. 3416 José Alejandro Semprún från Venezuela. Som ofta blir de tidiga rycken inte särskilt lyckosamma i marathon, och de båda löparna slutade på platserna 77 och 79.

Vinnare i loppet blev Gezahegne Abera från Ethiopien.

OS Sydney 2000 fyrverkeri från Harbour Bridge

Efter den officiella avslutningen och när den olympiska elden släckts, utbröt ett fantastiskt fyrverkeri över Sydneybukten och från Harbour Bridge.

Officiellt utnämndes OS i Sydney till de bästa spelen hittills och detta omdöme gäller nog fortfarande. 

Hur kommer det sig att spelen blev så lyckade och välorganiserade?

 Här kommer en förklaring.

Australiensarna är

1. mycket sportintresserade och 2. goda fårfarmare.

Med hjälp av orsak 2 är de vana vid att leda stora fårskockar via breda transportleder till fårfållor och där ordna lugna köer via slingrande stängsellabyrinter in till själva fållan. Denna metod fungerar även för publikmassor och metoden fulländades under OS år 2000 i Sydney.

Dessutom är de mycket praktiska och finner lätt välfungerande lösningar i olika situationer. Inget krångel!

Som slutkläm kom så en eldorkan från bron, och man undrade om den skulle finnas kvar efter detta utbrott.

Det gjorde den.

OS 2000 Sydney fyrverkeri Harbour Bridge slutkläm

Skribent: Urban Brumm
E-post: This is a mailto link


 Sponsorer
First Hotel Billingehus

 

Skövde Hembygdsförening

 Besök sedan170710

Postadress:
Skövde Idrottshistoriska Sällskap
Stig Carlsson, Forslunds väg 2 A
541 53 Skövde

Kontakt:
Tel: +46705480181
E-post: carlssonstig@hotmail...

Se all info