Hoppa till sidans innehåll

Sommarutflykter 5

14 AUG 2021 14:08
Minnesvärda ögonblick från OS i Atlanta år 1996
  • Uppdaterad: 14 AUG 2021 14:08

Historien om de sporter som förekommit i olympiska spel uppvisar en föränderlig lista. Från dragkamp i OS år 1912 i Stockholm till baseball år 1996 i Atlanta, USA. Värdlandet har ofta introducerat nya sporter. I USA och ett antal andra länder är baseball mycket stort. För de flesta européer är sporten tämligen okänd, så det var med okunskap vi satte oss på läktaren. Allt eftersom spelet fortgick klarnade dock reglerna.

OS 1006 Atlanta baseball

Det finns ett antal dramatiska ögonblick i spelet, men för en åskådare, som är van vid fotboll och ishockey, är de händelsefattiga stunderna många och långa. Det är dock utmärkt om man vill gå och skaffa sig en hamburgare, man har inte missat mycket, när man återkommer.

Bilderna ovan kommer från en match mellan Cuba i vitrött och Nicaragua i grått. Cuba vann matchen, liksom de vann över alla de övriga sju deltagande lagen och således segrade i turnering före USA, vilket i sig självt är anmärkningsvärt. Nicaragua kom fyra. 

OS 1996 Atlanta tennis Gabriela Sabatini

En av de tämligen nya, fast återkommen, sport i OS i Atlanta var tennis. Efter att ha förekommit på programmet på 1920-talet, återkom sporten fyra år tidigare, då bl a Stefan Edberg blev olympisk bronsmedaljör. I Atlanta vanns damklassen av amerikanskan Lindsey Davenport. På bilden ovan syns dock Gabriela Sabatini från Argentina, när hon spelar en av sina sista turneringar. I spelen före blev hon silvermedaljör, men här gick det inte så bra, och senare på året avbröt hon sin karriär på grund av skadepåverkningar. Hon vann många internationella turneringar och hade kanske tennisvärldens vackraste enhandsbackhand i jämn tävlan med Stefan Edberg.

OS 1996 Atlanta tennis Andreas Gaudenzi

Den olympiska tennisturneringen ägde rum alldeles bredvid ett naturskyddsområde kallat Stone Mountain, vilket består av en mycket hög och begränsad stenformation ca 2 mil öster om delstaten Georgias huvudstad Atlanta. Vanligtvis har platsen många naturintresserade besökare.

På herrsidan syns ovan den italienske spelaren Andrea Gaudenzi i sin match mot

OS 1996 Atlanta André Agassi

den blivande olympiske mästaren André Agassi. I första set var Agassi mycket oinspirerad och Gaudenzi vann det enkelt. Som så många gånger förr skärpte sig Agassi i andra set och tog hem det samt det avgörande tämligen enkelt. Dessa skillnader i koncentration kunde man ofta se hos Agassi, men oftast vann han dock sina matcher.

OS 1996 Atlanta Per Carlén

Här sitter en handbollspelare, som är uppvisad på läktaren efter sin tredje utvisning i matchen. Han skriver autografer. Är han missbelåten efter uteslutningen från matchen? Absolut inte! Han är mycket belåten. Han heter Per Carlén och hans läktarbesök skedde i slutet av semifinalen mot Spanien, då Sverige hade en säker ledning. Slutresultatet blev 25 - 20 till Sverige och den andra olympiska handbollsfinalen i rad var klar. Denna gång skulle det väl räcka till seger.. men nej, i finalen vann Kroatien med ett mål efter en katastrofal svensk inledning. Kanske någon gång..?

OS 1996 Atlanta fotboll Norge Brasilein

Under 1980-talet växte sig damfotbollen allt starkare. Så småningom arrangerades EM och VM, och under OS år 1996 ägde den första OS-turneringen rum. Sverige var med i gruppspelet, men gick inte vidare. På 1990-talet hade ett antal länder kommit ikapp Sverige och blivit snabbare och utvecklat passningsspelet med förbättrad teknik. Skulle Sverige komma ikapp var det tydligt vad som skulle behöva förbättras. Det blev bättre..

Slutspelet ägde rum i Athens, en stad ca 10 mil öster om Atlanta på Sanford Stadium, som tillhör University of Georgia. Vanligtvis används arenan som hemmaplan för Georgia Bulldogs, som spelar den traditionella amerikanska fotbollen.

Ett mycket starkt lag på 1990-talet kom från Norge, som ovan ses göra mål på Brasilien i matchen om tredje pris, eller "Bronze Final", som amerikanarna så passande benämner denna tillställning. Målgörare är Ann Kristin Aarønes, som vann skytteligan i OS tillsammans med två andra spelare.

OS 1996 Atlanta fotboll Norge Brasilien 2

Aarønes var dock inte klar med jobbet denna dag. Några minuter senare gjorde hon sitt andra mål och Norge vann bronsmatchen med 2 - 0. 

På bilden syns den brasilianska fotbollspelaren nr. 8 "Formiga". Hon är numera helt unik. Hennes riktiga namn är Miraildes Maciel Mota, och hon har skrivit historia som fotbollsspelare. Hon är den enda kvinnan som har spelat i samtliga sju OS sedan damerna fick delta vid OS 1996.

I finalen besegrade USA det då mycket snabba och tekniska laget från Kina med 2 - 1.

OS 1996 Atlanta Rodal 800 m

Även på friiidrottsbanan gick det bra för Norge. Då för tiden, liksom nu, fanns det raska gutter, här är det Vebjørn Rodal, som vinner finalen på 800 m på nytt olympiskt rekord. På 1990-talet uppnådde norska idrottsmän i olika sporter, även de som utövas på sommaren, sina dittills främsta resultat.

OS 1996 Atlanta 100 m häck Engquist

Dessutom lyckades Sverige väl i friidrotten detta OS. Här ser vi svenska Ludmila Engquist kanske leda 100 m häck strax innan mållnjen före Brigita Bukovec från Slovenien. I mål var det också jämnt och alla väntade nervöst på domslutet. På den stora skärmen på stadion verkade det, som att Ludmila var aningen före, men dess begränsade upplösning gjorde bedömningen mycket osäker. Efter noggrann kontroll av det officiella målfotot befanns Ludmila vara segrare med 1/100-dels sekund före tvåan Bukovec. 

Ludmila var den första svenska kvinnliga idrottaren att vinna OS-guld i friidrott. Hon är född i Ryssland och innehade världsrekordet i grenen under namnet Ludmila Narozjilenko och var världsmästare redan innan hon immigrerade till Sverige.

Det kommer ytterligare en sommarbetraktelse från olympiska spel.

Skribent: Urban Brumm
E-post: This is a mailto link


 Sponsorer
First Hotel Billingehus

 

Skövde Hembygdsförening

 Besök sedan170710

Postadress:
Skövde Idrottshistoriska Sällskap
Stig Carlsson, Forslunds väg 2 A
541 53 Skövde

Kontakt:
Tel: +46705480181
E-post: carlssonstig@hotmail...

Se all info