Hoppa till sidans innehåll

Sommarutflykter 4

07 AUG 2021 12:10
Prominenta Idrottsprofiler från Skövde på OS-läktaren år 1992 i Barcelona
  • Uppdaterad: 07 AUG 2021 12:10

När det blev dags för de olympiska spelen i Barcelona år 1992, hade handbollen i Sverige nått en höjdpunkt i och med att "Bengan Boys" börjat sitt legendariska 1990-tal med ett antal VM- och EM-titlar samt framgångsrikt deltagande i de olympiska turneringarna med tre silvermedaljer som resultat. Samtidigt var ett par domare från Skövde i världstoppen, men de fick inte döma någon OS-final, då Sverige var i final åren 1992, 1996 och 2000. De är kända under beteckningen Bernt & Bajto, Bernt Kjellkvist och Bo Johansson. Här ovan ses de betraktande en av Sveriges matcher i detta OS år 1992. Matcherna ägde rum i en fantastiskt fin arena i staden Granollers, som är belägen ca 3 mil nordost om den olympiska stadion i Barcelona.

OS 1992 handboll Sverige Frankrike

I semifinalen mötte Sverige Frankrike och vann med 25 -22. På bilden ses Staffan Olsson och Magnus "Slangen" Wislander försvarande på linjen med bjässen och linjespelaren Per Carlén attackerande den franska spelaren, som försöker spela in till sin linjespelare med Ola Lindgren till höger. I målet är Thomas Svensson beredd att ingripa.

OS 1992 Barcelona Heike Drechsler

På den olympiska stadion var ju friidrotten huvudattraktionen. En av de stora vinnarna under 1980 talet, Heike Drechsler från Östtyskland, vid detta tillfälle Tyskland efter det tyska ihopgåendet år 1990, vann även nu ett olympiskt guld i längdhopp på resultatet 7,14 m, endast två cm före tvåan Jackie Joyner-Kersee från USA. Dessa resultat är numera mycket sällsynta.

OS 1992 Barcelona Carl Lewis stafett

En av idrottshistoriens största vinnare är Carl Lewis från USA. Här ses han med en segergest efter det att stafettguldet bärgats på nytt världsrekord, 37,40 sekunder i stafetten 4 x 100 m. Det rekordet stod sig i 16 år, och övriga deltagare i laget var Mike Marsh, Leroy Burrell och Dennis Mitchell. Nigeria i grönt nådde en av sina främsta framgångar med en andraplats.

OS 1992 Barcelona marathon1

Många friidrottsföljare anser att marathonloppen är spelens höjdpunkter. I Barcelona gick herrarnas lopp under avslutningsdagen, vilket var en lättnad, då morgonen inleddes med en regnskur, vilken rensade den disiga Barcelonaluften och sänkte temperaturen något. 

Ovan ses löparna Hwang Young-Cho, Sydkorea och Koichi Morishita, Japan i ledning i loppets slutskede med ett par km kvar att springa.

OS 1992 Barcelona marathon2

De kommer från Placa d´Espanya, springer på Avinguda de la Reina Maria Cristina upp mot konstmuséet Palau Nacional. Målet och den olympiska stadion ligger där uppe på berget Mont Juïc. Vann gjorde Hwang Young-Cho från Sydkorea genom en sällsynt taktik. I huvudsak är det ju uppförsbacke upp mot målet, men banan har delar med nedförsbackar. I en sådan nedförbacke ryckte sydkoreanen, och kunde spurta in som marathonsegrare och olympisk mästare.

Sommaren är inte slut, och ytterligare ett par olympiautflykter är tänkta att redovisas.

Skribent: Urban Brumm
E-post: This is a mailto link


 Sponsorer
First Hotel Billingehus

 

Skövde Hembygdsförening

 Besök sedan170710

Postadress:
Skövde Idrottshistoriska Sällskap
Stig Carlsson, Forslunds väg 2 A
541 53 Skövde

Kontakt:
Tel: +46705480181
E-post: carlssonstig@hotmail...

Se all info