Hoppa till sidans innehåll

Sommarens idrottsfans

10 JUL 2021 14:18
Under sommaren samlas de i tusental
  • Uppdaterad: 10 JUL 2021 14:18

För många idrottsfans är en populär sommaraktivitet att åka och bevista någon idrottstävling och gärna där de kan träffa likasinnade från världens alla hörn.

Bilden ovan är från fotbolls-EM 1988 i Tyskland. Framför Kölnerdomen vimlar det av danska och italienska fans före den avgörande gruppmatchen mellan de båda lagen. Flaggviftandet, sången och den goda stämningen var på topp, särskilt när en grupp irländare satte i gång med allsången "Here we go, here we go, here we go" och fick hela församlingen med sig. Italien vann med 2 - 0, bägge målen gjorda av inhoppare, Altobelli och De Agostini på Peter Schmeichel i hans debut i det danska landslagsmålet.

Fans från Sverige och Skottland år 1990

Ytterligare förbrödring syns här på stationen i Pietra Ligure år 1990 inför matchen mellan Sverige och Skottland. Fans väntar på tåget till Genova, där den andra gruppspelsmatchen ska äga rum på den nybyggda Stadio Luigi Ferraris. Efter en stunds väntande i de olika grupperna sammanflöt de efter en stund i god sämja: Nu skulle det bli fotboll!

Matchen? Ja, som alla matcher i det VM-et förlorade ju Sverige med 1 - 2.

Frälsaren

Inför den tredje matchen mot Costa Rica måste det ju bli vinst. Glenn Strömberg hade ju sparkat in Sverige enda mål mot Skottland och skulle ingå i startuppställningen. Sverige behövde en vinst och otroligt nog lyckades Expressen distribuera tidningar ned till Genova på matchdagen. Denna förstasida borde vara tidningshistoria.

Fans Costa Rica

Att komma till VM 1990 i Italien var den dittills främsta prestationen i Costa Ricas fotbollshistoria, och en framgång i den kommande matchen skulle betyda avancemang för laget. Fansen var heta och flaggviftningen var hetsig.

Fans efter Costa Rica

1 - 2, 1 - 2, 1 - 2.

Nederlaget blev totalt och Sverige utslaget. Sorg. Bedrövelse. Dagarna efter fanns det svenska fans som undrade om det fanns något att leva för längre. Botten!

Men det fanns det!

Fans VM 1994 Sverige Brasilien

Fyra år efteråt var Sverige åter kvalificerat för VM i USA. Inför tredje matchen mot Brasilien fanns det gott hopp om avancemang och stämningen var på topp både hos de svenska och brasilianska fansen. Detta skulle visa sig vara befogat, då matchen slutade 1 - 1 efter mål av Kennet Andersson och Romero.

I turneringen blev senare Sverige bronsmedaljörer och Brasilien världsmästare.

Se där förvandlingen hos fansen från ett tillfälle till ett annat, fansens eviga känslomässiga berg- och dalbanor.

Men det upplevs bäst på plats när man kan få möjlighet därtill. 

Skribent: Urban Brumm
E-post: This is a mailto link


 Sponsorer
First Hotel Billingehus

 

Skövde Hembygdsförening

 Besök sedan170710

Postadress:
Skövde Idrottshistoriska Sällskap
Stig Carlsson, Forslunds väg 2 A
541 53 Skövde

Kontakt:
Tel: +46705480181
E-post: carlssonstig@hotmail...

Se all info