Hoppa till sidans innehåll

Fynd ur arkiven - veckotidningar

22 MAJ 2021 11:31
Toini Gustafsson i Se
  • Uppdaterad: 22 MAJ 2021 11:31

Varje vecka förekommer det ju en mängd olika sportevenemang. Nu för tiden är ju utbudet enormt när det gäller sportbevakning i elektroniska media. Under de olympiska spelen i Grenoble år 1968 kunde man se Toini Gustafssons båda guldlopp på TV, men en stor del av eftersnacket försiggick i dags- och veckotidningar. En fin färgbild som ovan kunde nästan bara levereras på en veckotidnings förstasida.

Tonvis av dessa veckotidningar har slängts, men en del samlare har bevarat några väsentliga och en del har donerats till

Skövde Idrottshistoriska Muséum.

Här följer några fynd ur muséets samlingar.

Ulf Sterner Se

Veckotidningen Se grundades på 1940-talet med ambitionen att vara en bildtidning med den amerikanska tidningen Life som förebild. Innehållet skulle vara mycket underhållande, men samtidigt gärna med en sensationell prägel. Sporthändelser ingick klart som en självklar del av utbudet.

Bilden ovan är hämtad från tidning nr. 13 år 1971, med Ulf Sterner som representant för det svenska hoppet i det kommande VM-slutspelet. Fotograf var Anders Engman och priset 1:90 kr var ju överkomligt (inkl moms).

Kurt Hamrin Sport i bild Se

En annan bild kommer från Se-tidningen Sport i bild. Den visar Kurre Hamrin från den tid, när han spelade för Torinolaget AC Milan. Han inledde sin tid i Italien i Firenze (Florens) och dess stolthet Fiorentina, men när denna tidning kom ut den 26 mars 1968 målade han flitigt för Milan, som just då ledde Serie A betryggande. Senare blev han ju Europacupmästare för Milan, då han gjorde bägge målen i finalen. Anders Engman plåtade igen och år 1968 kostade tidningen 1:35 kr (inkl moms).

Slutligen kommer vi till den störste:Pele All Sport

Pele.

Världens bästa fotbollsspelare kallades han i tidningen All Sport år 1965. Många anser att han fortfarande kan benämnas detta historiskt sett. Tidningen All Sport gavs ut av Edwin Ahlqvist, samme person som skapade den klassiska tidningen Rekord Magasinet. Förutom en artikel om Pele uppehöll sig detta nummer 9 för året, utgivet den 15 september år 1965, åt den kommande avgörande kvalmatchen inför VM 1966 mot Västtyskland. I tidningen står att Uwe Seeler nog inte kan deltaga i matchen, men vem var det nu som gjorde det avgörande målet, så att Sverige inte fick vara med och Västtyskland spelade den klassiska finalen mot England på Wembley Stadium..?

Och vad hette nu den berömde linjedomaren i den finalen?

Allt detta och massor mer därtill kan man finna i gamla veckotidningar. Och nu vet ju alla var de kan hittas..

Skribent: Urban Brumm
E-post: This is a mailto link


 Sponsorer
First Hotel Billingehus

 

Skövde Hembygdsförening

 Besök sedan170710

Postadress:
Skövde Idrottshistoriska Sällskap
Stig Carlsson, Forslunds väg 2 A
541 53 Skövde

Kontakt:
Tel: +46705480181
E-post: carlssonstig@hotmail...

Se all info